Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ναύαγιο "Δημήτριος"

Το Φ/Γ πλοίο "Δημήτριος" (ex. Klintholm), είναι ένα μικρό φορτηγό πλοίο 67 μέτρων μήκους του 1950, που έχει εξωκείλει από το 1981 στην παραλία Βαλτάκι του Δήμου Ευρώτα πολύ κοντά στο Γύθειο (γνωστό κι ως το ναυάγιου του Γυθείου) και αποτελεί το γνωστότερο από τα πολλά και εντυπωσιακά ναυάγια στη Λακωνία.

Πολλές φήμες συνοδεύουν αυτό το ναυάγιο όμως σύμφωνα με το βιβλίο " ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ 1951-2000" που είχε γράψει ο θανών το 2010 Επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Ντούνης το πλοίο ήταν να έπιασε την 4η Δεκεμβρίου 1980 στο Γύθειο, ευρισκόμενο σε δυσχέρεια καθώς ο καπετάνιος του είχε ανάγκη νοσηλείας λόγω σοβαρής ασθένειας.

Έτσι μετά τον ελλιμενισμό, το πλοίο ουσιαστικά εγκαταλήφθηκε από τους πλοιοκτήτες καθώς και το πλήρωμα του. Με οικονομικά προβλήματα για το πλήρωμα, απουσία ανταλλακτικών για τον κινητήρα και σε συνδυασμό με ασφαλιστικά μέτρα κ.α. που επιβάλλονταν από όλους και το πλοίο αφέθηκε πλήρως στην τύχη του.

Παρέμεινε στο λιμένα Γυθείου έως τον Ιούνιο του 1981, όταν και κηρύχθηκε επικίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου. Αργότερα το Φ/Γ "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" έκοψε κάβο αρκετές φορές όσπου την τελευταία και προσάραξε στο Βαλτάκι Ευρώτα.

Το πλοίο πλέον έχει αρχίσει να διαλύεται από δυνατούς Νοτιάδες και το χρόνο ενώ δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια για να ανασυρθεί έως τώρα καθώς αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης....